Suma
Goblin: Dla jakich x suma
1+(x
2+2x+1)+(x
2+2x+1)
2+..... jest najmniejsza a dla jakiego najwieksza
Wskazowka
Zauwazyc ze limx→−2
+ f(x)=lim x→0
−f(x) i wyciagnac wniosek
ten nieskonczony ciag geometryczny bedzie zbiezny gdy |q|<1
|x
2+2x+1|<1
x
2+2x+1<1
x
2+2x<0 x∊(−2,0)
i
x
2+2x+1>−1
x
2+2x+2>0 a>0 Δ<0 x∊R
Czesc wspolna rozwiazan x∊(−2,0)
| | 1 | | 1 | | −1 | |
S(x)= |
| = |
| = |
| |
| | 1−(x2+2x+1) | | −x2−2x | | x2+2x | |
Aby znalezc wartosc najmniejsza i najwieksza licze pochodna funkcji S(x)
| | −(−1)(2x+2) | | 2x+2 | |
S'(x)= |
| = |
| |
| | (x2+2x)2 | | (x2+2x)2 | |
Badam znak pochodnej na przedziale x∊(−2,0)
S'(x)>0 mianownik stale dodatni wiec 2x+2>0 x>−1
dla x∊(−1,0) pochodna jest dodatnia (czyli S(x) rosnie na tym przedziale
S'(x)<0 dla 2x+2<0 x∊(−2,−1)
dla x∊(−2,−1) pochodna jest ujemna (czyli S(x) maleje na tym przedziale
jak mam teraz wykorzystac te wskazowke bo pewnie na to czas
10 mar 11:37
piotr: zaś dla x = −1 S'(x) = 0
⇒
Smin(−1) = 1
10 mar 11:59
piotr: w przedziale (−2, 0) S(x) nie osiaga wartości maksymalnej
10 mar 12:02
Goblin: Nie osiaga maksymalnej wartosci bo lim x→0 z lewej strony =∞?
tak ?
10 mar 12:10
piotr: Tak. I lim x→−2 z prawej strony =∞
10 mar 12:20
Goblin: Dziękuje
10 mar 12:55