matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie trygonometryczne
mhm:
Rozwiąż równanie: sinx/2 + cosx/2 = (√2)*sinx
10 mar 11:28
Jerzy:
Zapis jest niejasny.
10 mar 11:29
Goblin:
sinx
cosx
+
=
√
2
sinx
2
2
sinx+cosx=2*
√
2
sinx
π
√
2
sin(
+x)=2
√
2
sinx dzielisz przez
√
2
i dalej sobie przeksztalcaj
4
10 mar 11:53