Na przeciwprostokatnej AB trojkata prostokatnego ABC zbudowano trojkat rownoboczny ABX
Wyznaczyc kąty trojkata ABC jesli wiadomo ze pole trojkata ABX jest dwa razy wieksze od pola
trojkata ABC
β=90−α
PΔABC=0,5ab
PΔABX= 2*0,5ab=a*b z warunkow zadania
| c2√3 | ||
PABX= | ogolnie | |
| 4 |
| c2√3 | ||
a*b= | ||
| 4 |
| c2√3 | |
=a*b | |
| 4 |
| √3 | a*b | ||
= | |||
| 4 | c2 |
| √3 | a | b | |||
= | * | ||||
| 4 | c | c |
| a | b | |||
Z trojkata ABC | =sinα i | =cosα | ||
| c | c |
| √3 | |
= sinα*cosα | |
| 4 |
| √3 | |
= sin(2α) ⇒ 2α=60o ⇒ α=30o β=60o | |
| 2 |