pomoc z 2 zadaniami
świetlik: witam prosze o pomoc z 2 zadaniami na ktore nie mam pomyslu
1. wykaz ze dla kazdej dodatniej i roznej od jenosci liczby a i dla kazdej dodatniej i roznej
od jednosci liczby b spelnina jest rownosc
1/(log
a b)+1/(log
a2 b)+1/(log
a3 b)+...+1/(log
a10 b)=55/(log
a b)
2.Trapez rownoramienny o przekatnej dlugosci 13cm i obwodzie rownym 48cm jest opisany na
okregu. Oblicz dlugosc promienia okregu wpisanego w ten trapez oraz dlugosc promienia okregu
opisanego na tym trapezie.
Nie sa to zadania domowe wiec prosze sie nie spieszyc a chcialbym zobaczyc rozwiazanie zeby je
jakos zrozumiec po przeczytaniu pare razy
chichi:
(2)
|DB|=13, |AB|=a, |CD|=b, |DE|=2r, L=48=a+b+2c
Okrąg wpisany w trapez, zatem mamy: a+b=2c ⇒ L=4c=48 ⇒ c=12 ⇒ a+b=24
W
ΔDEB:
| a+b | | 24 | | 5 | |
|EB|= |
| = |
| =12, zauważmy, że ΔDEB jest trójkątem (5,12,13) ⇒ 2r=5 ⇒ r= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
W
ΔADB:
Okrąg opisany na tym trójkącie jest również okręgiem opisanym na trapezie ABCD:
sin(
α)=5/13
Z tw. sinusów mamy: