zadanie z planimetrii
Marcin: Dane są półokręgi o tym samym środku O. Średnica AB ma długość 12cm, a średnica CD jest
długości 6cm. Na łuku AB wyznaczono taki punkt K, że miara kąta CKD jest równa 50 stopni.
Wykonaj rysunek i oblicz sumę miar kątów OAM i OBM, gdzie punkt M jest punktem wspólnym łuku
CD i odcinka OK. Odpowiedź uzasadnij.
Proszę o pomoc, nie wiem co zrobić po narysowaniu
9 mar 19:43
Saizou :

Przykładowy rysunek.
9 mar 19:53
Marcin: Udało mi się już wcześniej narysować w ten sposób, ale co dalej?
9 mar 20:05
ello:
ΔCKO≡ΔOAM z cechy (bkb)
bo |AO|=|KO|=R=6
i |CO|= |OM|=r=3
i |∡AOK| −−wspólny to |∡OAM|= |∡CKO|=α
analogicznie
ΔOKD≡ΔOBM ............
to |∡OBM|=|∡OKD|=β
|∡OAM|+|∡OBM|=α+β= |∡CKD|= 50o
|∡OAM|+|∡OBM|=50o
==================
9 mar 20:19
Mila:

|∡AKB|=90
o
1)
x+v=50
o z treści zadania
e+f=40
o
2)
e+α+β+f=90
0
α+β+40
o=90
α+β=50
o
========
9 mar 21:24
ello:
9 mar 21:27