trygonometria
damn_ik: rozwiąż nierówność sin2x+2sinx ≥ cosx + 1 w przedziale <0;2π>
doszedłem do postaci (cosx+1)(2sinx−1)≥0
jakie tu będą rozwiązania?
9 mar 18:34
chichi:
∀x∊R cos(x)+1≥0, dalej juz chyba łatwo co?
9 mar 18:37
damn_ik: i sinx≥1/2
czyli będzie <π/6; 5π/6> ?
9 mar 18:40
chichi:
Super
9 mar 18:41
ICSP: i x = π
9 mar 18:42
damn_ik: yy nie rozumiem tego x=π, można jakiś komentarz do tego?
9 mar 18:44
Jerzy:
cosπ + 1 = 0
9 mar 18:49
damn_ik: a dobra, w π oba wynoszą 0, no tak
9 mar 18:54
chichi:
Nie, cos(π)+1=0, a 2sin(π)−1=−1, ale 0*(−1)=0
9 mar 18:57
damn_ik: ok, dzięki.
9 mar 19:21