rownanie rozniczkowe
zuzia: Witam, mam problem z przykladem z rownan rozniczkowych rozdzielonych ze skoczylasa
przyklad:
zcalkowac rownanie:
rozwiazanie:
Równanie dy/dt = 2y (t + 1) jest równaniem o zmiennych rozdzielonych (S),
gdzie g(t) = 2(t + 1) oraz h(y) = y
Skad mam wiedziec jak wyglada funckcja h, a jak g
czy np h(y)= 2y czemu jest akurat tak
9 mar 14:14
piotr: równanie o zmiennych rozdzielonych przkształcasz do postaci takiej,
że po każdej ston równania występuje jedna zmienna:
tu będzie:
i całkujesz obustronnie:
ln|y| = (t+1)
2 + C
9 mar 14:30
zuzia: a czemu ta 2 np jest po stronie zmiennej t jest na to jakas zasada?
bylabym bardzo wdzieczna jakby mi ktos wyjasnil na jakiej zasadzie to dziala, tak samo przy
wyznaczaniu tych funkcji, bo moj cwiczeniowiec rzada takiego zapisu
9 mar 15:55
Jerzy:
| | dy | | 1 | |
To nie ma znaczenia. Gdyby było |
| = (t + 1)dt , to z lewj strony wyłaczasz |
| |
| | 2y | | 2 | |
przed całkę
| | 1 | | dy | | 1 | | 1 | |
i masz |
| ∫ |
| = ∫(t + 1)dt ⇔ |
| ln|y| = |
| (t + 1)2 + C ⇔ |
| | 2 | | y | | 2 | | 2 | |
ln|y| = (t + 1)
2 + C
1
9 mar 16:06