prawdopodobienstwo
ola: Mamy dwie urny. W pierwszej jest 5 kul białych i 5 kul czarnych, w drugiej są 3 kule białe i 7
kul czarnych. Rzucamy symetryczną sześcienną kostką do gry, która na każdej ściance ma inną
liczbę oczek, od jednego oczka do sześciu oczek. Jeśli w wyniku rzutu otrzymamy ściankę z
liczbą oczek podzielną przez 3, to losujemy jedną kulę z pierwszej urny, w przeciwnym
przypadku – losujemy jedną kulę z drugiej urny. Wtedy prawdopodobieństwo wylosowania kuli
białej jest równe?
9 mar 12:53
Jerzy:
| | 1 | | 5 | | 2 | | 3 | |
P(A) = |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | 10 | | 3 | | 10 | |
9 mar 12:57
F&M: Tu masz wyjaśnienie:
A−wylosowanie kuli białej
Warunki B
[1} i B
2"
B
1−liczba oczek podzielna przez 3
B
2−liczba oczek niepodzielna przez 3
Wzór na prawdopodobieństwo całkowite: P(A)=P(A I B
1)*P(B
1)+P(A I B
2)*P(B
2)
| | 5 | | 1 | | 3 | |
P(A I B1)= |
| = |
| , P(A I B2)= |
| , |
| | 10 | | 2 | | 10 | |
| | 2 | | 1 | | 4 | | 2 | |
P(B1)= |
| = |
| , P(B2)= |
| = |
| |
| | 6 | | 3 | | 6 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | | 1 | | 1 | | 11 | |
Podstawiamy do wzorku: P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| + |
| = |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 10 | | 6 | | 5 | | 30 | |
9 mar 14:17
circle:

U1 5B,5C
U2 3B, 7C
X={3,6}, X'={1,2,4,5}
A
3− otrzymano liczbę ze zbioru X
Przebieg doświadczenia losowego na drzewku.
| | 1 | | 1 | | 2 | | 3 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 10 | |
9 mar 16:01