wykres funkcji
julia: 1,Zadanie
Wyznacz zbiór funkcji f , której wykresem jest prosta równoległa do prostej y=−6x+5 i
przechodząca
przez punkt P(1;−4).
2. Zadanie
Wyznacz punkty, w których prosta y=3x−6 przecina osie układu współrzędnych. Naszkicuj tę prostą
i
określ monotoniczności funkcji, której jest wykresem.
3. Zadanie
Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i prostą.
y=−2/3x−2
9 mar 11:34
piotr: 1. "wzór" funkcji
f(x) = −6(x−1) − 4
2.
y=3x−6, y=0 ⇒ 0=3x−6punkt przecięcia z OX (2, 0)
y=3x−6, x=0 ⇒ y=3*0−6punkt przecięcia z OY (0, −6)
3.
y=−2/3x−2, y=0 ⇒ 0=−2/3x−2 punkt przecięcia z OX (−3, 0)
y=−2/3x−2, x=0 ⇒ y=−2 punkt przecięcia z OY (0, −2)
Pole:
P = |(−3)*(−2)|/2 = 3
9 mar 11:42
piotr:

2. f(x) = 3x−6 jest rosnąca, bo współczynnik kierunkowy przy zmiennej x jest dodatni a=3>0
9 mar 11:45