wykres funkcji
julia: 1. Zadanie
Naszkicuj wykres funkcji f , a następnie wykres funkcji g(x)=f(−x) i h(x)=−f(x). Podaj
przedziały
monotoniczności funkcji f, g i h.
f(x)= 1 dla x ∊ (−∞;1)
−x dla x ∊ (−1;4)
−4 dla x ∊ (4;∞)
2. Zadanie
Prosta l; y=2x+6 przecina oś OY w punkcie P, a prosta k; y=x+3 w punkcie Q. Naszkicuj te proste
Podaj długość odcinka PQ.
9 mar 11:28
Jerzy:
Ad 1) Czy przedziały są dobrze przepisane ?
9 mar 11:32
julia: 1,−x i −4 są w dużym nawiasie i reszta jest przepisana tak jak mam napisane
9 mar 11:36
julia: 1 dla x ∊ (−∞;−1)
9 mar 11:38
julia: poprawka
9 mar 11:38
Jerzy:
W takim razie to nie jest funkcja, bo np. dla x = 0 przyjmuje dwie wartości .
9 mar 11:40
julia: a drugie zadanie ?
9 mar 12:09
Jerzy:
Ad 1) Po porawce, to już jest funkcja,tyle że nieciągła, ale to nic nie zmienia. Potrafisz
narysować funkcję f ?
9 mar 12:14
janek191:

x = 0 y = 2*0 + 6 = 6
P = ( 0, 6)
x = 0 y = 0 + 3 = 3
Q = ( 0, 3)
I PQ I = 6 − 3 = 3
9 mar 12:21
Goblin:

f(x)= −1 dla x∊(−
∞,−1)
−x dla x∊[−1,4)
−4 dla x∊[4,
∞)
g(x)=f(−x) wykres f(x) odbijasz symetrycznie wzgledem osi OY
h(x)=−f(x) −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−osi OX
9 mar 14:29