miejsca zerowe f(x)
.: | | √x−1 | | 1 | |
Dana jest funkcja f(x)= |
| + |
| −√2−x. Sprawdź, czy −f(x) ma miejsce |
| | x2−2 | | x2−9 | |
zerowe.
8 mar 23:58
Qulka: ma
9 mar 00:01
Qulka: jednak nie ma.. bo to przez √2 zmienia znak ;>
9 mar 00:05
.: jak to zrobic
9 mar 00:19
Qulka: policz dziedzinę.. te pierwiastki mocno ograniczają pole manewru
9 mar 08:02
Maciek: Dziedzina: D = <1,2> \ {√2}.
Podstawiam −f(1) > 0
Podstawiam −f(2) < 0
Ale to nic nie daje bo −f(√2) nie można podstawić, bo nie jest ciągła. Nie wiem, jak pomóc
dalej.
9 mar 20:32
Saizou :
Podzielmy dziecinę na przedziału A = [1, √2) i B = (√2, 2)
W części A funkcja f jest ciągła i przyjmuje tylko wartości ujemne.
W części B funkcja f jest ciągła i przyjmuje tylko wartości dodatnie.
WNIOSEK: f nie ma miejsc zerowych, zatem −f też nie ma miejsc zerowych.
UWAGA: Ciągłość wynika ze złożenia funkcji ciągłych.
9 mar 20:46
ello:
"dziecinę"
9 mar 20:52
Saizou :
Witaj
Eto już ze mną krucho

*Dziedzinę
9 mar 20:54
ello:
Dziciątek dzielić nie należy , bo będą
9 mar 20:55