Poproszę o rozwiązanie zadnia wraz z wytłumaczeniem.
piotrekjaaab: W równoległoboku ABCD dane są wierzchołki: A(2,4) B(6,3) C(4,−1). Oblicz:
a) Pole tego równoległoboku
b) współrzędne wierzchołka D
c) miarę kąta α utworzonego przez wektory AK i AL, gdzie K− środek boku BC, L− środek boku CD.
8 mar 23:51
8 mar 23:57
Goblin: Kąt miedzy wektorami mozna policzyc z iloczynu skalarnego
9 mar 00:37
ello:

→ →
AB=[4,−1] = DC=[4−x
D, −1−y
D] ⇒ 4−x
D=4 ∧ −1−y
D=−1⇒ x
D=0 ∧ y
D=0
to
D(0,0)
→
DC=[4,−1]
→
AD=[2,4]
P= | 4*4+1*2| = 18
ΔAMN prostokątny równoramienny
to
α=45o
9 mar 01:29