Funkcja wymierna
Aga: | | (m−7)x | | m−6 | |
Dane jest równanie o niewiadomej x: x− |
| = |
| − 1. |
| | m−8 | | x | |
Wyznacz tę wartość parametru m:
a) dla którego równanie to ma dokładnie jedno rozwiązanie
b) dla którego równanie ma dokładnie dwa rozwiązania
c) dla którego suma odwrotnosci dwóch różnych rozwiązań tego równania należy do przedziału
(−
∞,m−7)
8 mar 21:30
Goblin: m−8≠0 to m≠−8
x≠0
i przeksztalcaj to rownanie
8 mar 21:34
Aga: Goblin, w tym problem, ze po przekształceniu wychodzą mi kosmiczne równania
8 mar 21:37
Goblin: Chwila .
| x(m−8) | | (m−7)x | | x(m−8)−(m−7)x | | xm−8x−mx+7x | | −x | |
| − |
| = |
| = |
| = |
| (lewa |
| m−8 | | m−8 | | m−8 | | m−8 | | m−8 | |
strona )
| | m−6 | | x | | m−6−x | |
prawa strona |
| − |
| = |
| |
| | x | | x | | x | |
−x
2=(m−8)(m−6−x)
−x
2= m
2−6m−mx−8m+48+8x
−x
2+mx−8x+14m+48=0
−x
2+(m−8)x−m
2+14m+48=0
Jeszcze raz dokladnie sprawdz
8 mar 21:51
Goblin: Juz widze ze ma byc (−48) a nie +48
8 mar 21:54
Mila:
m≠8 i x≠0
| (m−8)*x−(m−7)x | | m−6−x | |
| = |
| |
| m−8 | | x | |
x
2+(8−m)x+m
2−14m+48=0
Δ=(8−m)
2−4*(m
2−14m+48)
Δ=−3m
2+40m−128
a) −3m
2+40m−128=0
Δ
m=64
| | −40−8 | | −40+8 | | 16 | |
m= |
| =8∉D lub m= |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 3 | |
| | 16 | |
jedno rozwiązanie dla m= |
| |
| | 3 | |
b) dwa rozwiązania :
| | 16 | |
m∊( |
| ,8) i m2−14m+48≠0⇔m≠8 i m≠6 |
| | 3 | |
Należało wykluczyć możliwość x=0
| | 1 | | 1 | | x1+x2 | |
c) |
| + |
| = |
| |
| | x1 | | x2 | | x1*x2 | |
sprawdzajcie
8 mar 23:01
Aga: Dziękuję pięknie, Buźka
8 mar 23:07
Goblin: Dobry wieczór

czyli policzylem dobrze . To nie moze byc takie uciazliwe do liczenia jak pisze Aga.
8 mar 23:08
Mila:
Jednak jest, nie wiem czy dobry jest w treści ten punkt (c).
8 mar 23:12
Goblin: natomiast ten punkt c) to nalezaloby rozwiazac nierownosc
9 mar 09:16
Goblin: Czy tak ?
9 mar 21:30
ello:
Dokładnie tak
9 mar 21:31
Mila:
Licz dalej , nie jest trudne. Pamiętaj o założeniach i skracaniu.
9 mar 21:33
Goblin: dziekuje bardzo
9 mar 21:33
Goblin: x
1+x
2=m−8
x
1*x
2=m
2−14m+48
m
2−14m+48=0
Δ=196−192=4
m
2−14m+48=(m−6)(m−8)
W zalozeniu jest ze m≠−8
Mysle ze na koncu wyrzucimy z rozwiazania m=−8
Dla m≠8 lub m≠6
1<(m−6)(m−7)
(m−6)(m−7)>1
m
2−(6+7)m+42−1>0
m
2−13m+41>0
Δ=169−164=5
m∊(−
∞,5,38)U(7,72,
∞)\{−8,8}
Zastanawia mnie teraz co z m=6 bo chociaz m=6 nie nalezy to tego przedzialu ale dostalismy
dzielenie przez 0
9 mar 22:06
ello:
Wyrzucić !
9 mar 22:07
Goblin: OK
9 mar 22:12
Filip:
ale to jest źle rozwiązane
Co to za przejście?
1 < (m − 7)(m − 6)
Zakładam, że pomnożyłeś obie strony nierówności przez (m − 6) nie zmieniając znaku,
jednak skąd masz pewność, że to będzie zawsze > 0, skoro m ∊ (16/3, 6) u (6, 8)?
9 mar 22:45
Goblin: Ojjj chyba masz racje .
Powinienem to zrobic tak
Po uporzadkowaniu licznika skorzystam z tego ze
| f(x) | |
| <0⇔(a>0 i b<0) lub (a<0 i b>0) |
| g(x) | |
9 mar 23:14