algebra liniowa
salamandra: Znaleźć wszystkie pierwiastki równania:
z
2−(3+i)z+4+3i=0
Δ=9+6i−1−16−12i=−8−6i
δ=
√Δ
|Δ|=10
| | 10−8 | | 10+8 | |
δ=+− (√ |
| −i*√ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
δ=+− (1−3i)
Nie bardzo rozumiem z czego liczymy "δ", jest na to jakiś wzór?
8 mar 21:03
8 mar 21:13
salamandra: tutaj bardziej mi chodziło o wzór na pierwiastek z delty, bo zadziało się tu coś, czego nie
widzę, a w linku przez Ciebie podanym nie mogę znaleźć podobieństwa względem tego, co
napisałem
8 mar 21:20
ICSP: To podstaw:
a = −8
b = −6
Zobaczysz, że to ten sam wzór.
(|Δ| = √a2 + b2)
Dla przećwiczenia znajdź te pierwiastki starą dobrą metodą zamiast korzystać z gotowych wzorów:
−8 − 6i = (a + bi)2 , a,b∊R
Rozpisujesz prawą stronę.
Porównujesz części rzeczywiste i urojone
Rozwiązujesz układ równań
8 mar 21:30
Goblin: https://zapodaj.net/807be62b5e5bb.jpg.html
Tu masz wzory na pierwiastki kwadratowe z liczby zespolonej .
Porowaj sobie z tym co powiedzial wykladowca . Poza tym dlugo tak nie wytrzymasz jak Cie tak
bolą zęby .
8 mar 21:30
Mila:
Jeden ze sposobów:
−8−6i=(x+iy)
2 , gdzie, x,y∊R⇔
x
2+2xyi−y
2=−8−6i
(*) x
2−y
2=−8
2xy=−6
========
| | −3 | |
xy=−3, y= |
| podstawiamy do (*) |
| | x | |
x
4+8x
2−9=0
Δ=100
stąd:
x=1 i y=−3 lub x=−1 i y=3
(−8−6i)=(1−3i)
2 lub (−8−6i)=(−1+3i)
2
====================
2) z
2−(3+i)z+4+3i=0
| | 3+i+1−3i | | 3+i−1+3i | |
z1= |
| =2−i lub z2= |
| =1+2i |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 22:13
Filip:
z2 − 3z − jz + 4 + 3j = 0
z2 − z − 2z − 2jz + jz + 2 + 2 + 4j − j = 0
z(z − 1 − 2j) − 2(z − 1 − 2j) + j(z − 1 − 2j) = 0
(z − 1 − 2j)(z − 2 + j) = 0
i pierwiastki jak na widelcu...
8 mar 22:28
salamandra: dziękuję Wam, znalazłem już interesujący mnie wzór z zajęć:
| | |z|+a | | |z|−a | |
w=+− (√ |
| + i sgn(b)√ |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
8 mar 22:58
Mila:
3)
Dużo jest równań na forum . Pewne kwadraty można łatwo ustalić z wzorów
skróconego mnożenia i warto zapamiętać.
(1+i)2=2i
(1−i)2=−2i
Jeśli porozwiązujesz trochę równań to nabierzesz wprawy.
2)
z3−8=0
(z−2)*(z2+2z+4)=0
i dalej prosto.
z2+4=0⇔
z2−4i2=0
(z−2i)*(z+2i)=0
8 mar 23:11