złożenie funkcji
Mati:

Mamy zdefiniowane funkcje f, g oraz h, jak niżej:
f(x)=x
3−4x, g(x)=1/(x
2+1), h(x)=x
4
Obliczyć:
f złożone z g złożone z h
f złożone z h złożone z g
g złożone z h złożone z f
f złożone z f
Kompletnie nie wiem jak to rozwiązać i byłbym bardzo wdzięczny gdyby ktoś zrobił to zadanie
Goblin: Mysle tak
fog to bedzie zlozenie funkcji f i g
funkcja f to funkcja zewnetrzna
funkcja g to funkcja wewnetrzna
W miejsce x funkcji zewnetrznej wstawiasz x funkcji wewnetrznej
Teraz (fog)oh
w miejsce x ze zlozenia wstawiam x
4
| | 1 | | 1 | |
fogoh=( |
| )3−4* |
| |
| | (x4)2+1 | | (x4)2+1 | |
mysle ze nie pokrecilem
Taka mala uwaga
Przy zlozeniu zbior wartosci funkcji wewnetrznej musi sie zawierac w dziedznie funkcji
zewnetrznej