Prosze bardzo o pomóc
Jakub: wykaz ze ( tg alfa+1))tg alfa−1)(1−sin alfa)(1+sin alfa)= (sin alfa− cos alfa)(sin alfa+cos
alfA)
8 mar 18:37
Goblin: wykorzystaj wzor skroconego mnozenia
(a+b)(a−b)= a2−b2
Do tego jedynka trygonometryczna .
8 mar 18:40
Jakub: ale potrzebuje rozwiazek
8 mar 18:42
Jakub: pleaseeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
8 mar 18:52
Mila:
(tgα+1)*(tgα−1)(1−sinα)*(1+sinα)=(sinα−cosα)*(sinα+cosα)
| | sin2α | |
L=(tg2α−1)*(1−sin2α)=( |
| −1)*cos2α= |
| | cos2α | |
=sin
2α−cos
2α
P=(sinα−cosα)*(sinα+cosα)=sin
2α−cos
2α=L
8 mar 22:27