1 | ||
b) cosα=± | ||
√1+tg2α |
π | ||
3) sinα=cosα dla α= | +2kπ | |
4 |
π | ||
popraw na α= | +kπ | |
4 |
π | ||
α= | −α+2kπ wylicz α | |
2 |
π | ||
lub α=π−( | −α)+2kπ tez wylicz α (zobaczysz co wyjdzie | |
2 |
sinα | √1−cos2α | |||
tgα= | = | (obie strony do kwadratu | ||
cosα | cosα |
1−cos2α | ||
tg2α= | (mnoze przez cos2α) | |
cos2α |
1 | ||
cos2α= | ||
1+tg2α |
1 | ||
cosα=± | mamy zaleznosc cosinusa od tangensa | |
√1+tg2α |
sinx | π | |||
sinx = cosx ⇔ | = 1 ⇔ x = | + kπ | ||
cosx | 4 |
4 | sinα | 3 | ||||
b) tgα= | = | ⇒ sinα= | cosα | |||
3 | cosα | 4 |
9 | 16 | |||
cos2α+cos2α=1 ⇒ cos2α= | ||||
16 | 25 |
4 | ||
cosα= ± | ||
5 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |