algebra liniowa
salamandra: Obliczyć wyrażenie: (1+i)
4n n∊ℤ
z=1+i
a=1
b=1
|z|=
√2
z=
√2(cosα+isinα)
z
4n=(1+i)
4n
czy to jest dobrze?
8 mar 17:32
salamandra: W sumie to nie było pytania, czy to jest dobrze, bo nie zauważyłem, że doszedłem do tego, co
miałem w treści
8 mar 17:33
salamandra: poprawka:
z4n=(√2)4n(cosnπ+i*sinnπ)
8 mar 17:34
ICSP: (1+i)4n = ([1+i]2)2n = (1 + 2i − 1)2n = (2i)2n = 22n(−1)n
8 mar 17:36
salamandra: czyli moje do kosza? tylko w taki sposób jak ja robiłem, byłem uczony.
8 mar 17:39
ICSP: Przecież to jest to samo
8 mar 17:41
salamandra: a, no to super, nie wnikam

u Ciebie po prostu zniknęło "i" i nie widzę dlaczego
8 mar 17:42
ICSP: zniknęło?
8 mar 17:49
salamandra: 22n(−1)n
8 mar 17:51
salamandra: a ok, już widzę, co zrobiłeś
8 mar 17:52
salamandra: mam pytanie do jeszcze jednego przykładu, bo utknąłem
1)
√3+i
|z|=2
z=2(cosα+isinα)
2) 1−i
|z|=
√2
| | 230(cos5π+isin5π) | |
=( |
| ) |
| | | | −15π | | −15π | | (√2)30(cos |
| +isin |
| ) | | | 2 | | 2 | |
| |
Wersja wykładowcy (której nie rozumiem od momentu zlikwidowania mianownika):
| | 5π | | 5π | | 25π | | 25π | |
=(√2(cos |
| +isin |
| ))30=215(cos |
| +isin |
| )= |
| | 12 | | 12 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
=215(cos |
| +isin |
| )=i*215 |
| | 2 | | 2 | |
Nie wiem w jaki sposób on się pozbył mianownika i skąd się bierze to 5/12
8 mar 18:00
ICSP: Dzieląc dwie liczby w postaci trygonometrycznej dzielisz ich moduły i odejmujesz argumenty.
8 mar 18:06
salamandra: dzięki, nie miałem tego wzoru....
8 mar 18:10