Goblin:

| | 1 | |
Jesli to mam dobrze to zbior B ={x,y): y= |
| } to hiperbola rownoosiowa |
| | x | |
Podac w zaleznosci od parametru a liczbe punktow wspolnych okregu K o rownaniu x
2+y
2=a
2 ze
zbiorem AUB
1) dla a=0 nie ma rozwiazan
2) dla 0<a,
√2 sa dwa rozwiazania
3) dla a=
√2 sa 4 rozwiazania
4) dla a>
√2 jest 10 rozwiazan
Osie ukladu odpadaja z rozwiazan
Jest jeszcze jedno polecenie ale to zrobie na osobnym rysunku
Natomiast mam pytanie
czy odleglosc wierzcholka hiperboli od punktu (0,0) moge odczytac z rysunku czy moze jednak
nalezaloby obliczyc