Krzywa srodkow okregow
Goblin:

0
2=(x,y) *takie wspolrzedne
0=(0,0)
prosta k (czerwona ) y=x+8
r=2
√2
Rownanie prostej k w postaci ogolnej x−y+8=0 stad A=1 B=−1 C=8
Odleglosc punktu O
2 od prostej to dlugosc promienia r
2
| | |1*x−1*y+8| | | x−y+8 | |
r2= |
| = |
| |
| | √2 | | √2 | |
| | x−y+8 | |
|OO2|= r+r2= 2√2+ |
| |
| | √2 | |
Takze |OO
2|=
√(x−0)2+(y−0)2=
√x2+y2
Mozemy napisac ze
| | x−y+8 | |
√x2+y2=2√2+ |
| (mnoze obustromnie przez √2 |
| | √2 | |
√2x2+y2= 4+x−y+8
√2x2+y2=x−y+12 (podnosze obie strony do kwadratu
2x
2+2y
2= x
2+y
2+144−2xy+24x−24y
x
2+y
2= 24x−24y+144−2xy
(x+y)
2−2xy=24x−24y+144−2xy
(x+y)
2=24x−24y+144
Ma to byc rownanie krzywej na ktorej leza srodki okregow stycznych do prostej i okregu o srodku
(0,0) i r=2p[2}}
Zastanawiam sie co to za krzywa
8 mar 15:35
Saizou :
hmm... nie sprawdzając rachunków, krzywa o równaniu (x+y)2=24x−24y+144 jest parabolą.
8 mar 15:38
Goblin: Dobrze .
Jak bys to przeksztalcil zeby to wygladalo na rownanie parabli w postaci ogolnej y=ax2+bx+c?
8 mar 15:41
Goblin:
8 mar 17:42
ICSP: Krzywa nie musi być funkcja.
8 mar 17:54
Saizou :
Dla krzywych stopnia drugiego(krzywych stożkowych) postaci
Ax2 + By2 + Cxy + Dx + Ey + F = 0 (A≠0, B≠0 i C≠0, A, B, C, D, E, F ∊ R)
definiuje się tak zwane niezmienniki, które nie ulegają zmianie podczas przekształceń
zachowujących odległości (np. obrót czy przesunięcie).
2A C D
W = det ( C 2B E )
D E 2F
oraz
2A C
w = det ( C 2B)
Jeżeli W ≠ 0 i w = 0, to krzywa jest parabolą.
U nas
x2+y2+2xy−24x+24y−144 = 0
W = −4608
w = 0
8 mar 18:54
Goblin: Dzięki .
8 mar 19:05