kombinatoryka
xxx: 1. Ile jest wszystkich liczb naturalnych dodatnich mniejszych od 2021, których cyfra jedności
jest jedną z cyfr: 0, 2, 6, 8?
2.Ze zbioru dzielników naturalnych liczby 12 losujemy dwa razy po jednej liczbie (otrzymane
liczby mogą się powtarzać). Prawdopodobieństwo, że iloczyn wybranych liczb jest dzielnikiem
liczby 6 jest równe ?
8 mar 13:21
Qulka:
1•10•10•4 + 4 + 4 + 1 = 409
8/36 = 2/9
8 mar 15:56
kerajs:
Mi wychodzi tak:
1)
4*202−1=807
2)
9/36=1/4
8 mar 16:18
Qulka: założyłam odruchowo czterocyfrowość
2•10•10•4+4+4−1=807
i tak 9/36
8 mar 16:27