równanie
Kuba152: Rozwiąż równanie 4x − 3x = 2*3x2 + 1
8 mar 12:22
Eta:
4x=(3x/2+1)2
x=2
8 mar 12:38
Kuba152: O kurczę,
nie zauważyłem
Dziękuję Ci bardzo
Eta !
8 mar 12:45
Eta:
8 mar 12:46
ICSP: (2x)2 = (3x/2 + 1)2
2x = 3x/2 + 1 v 2x + 3x/2 + 1 = 0
2x = 3x/2 + 1
t = x/2
4t = 3t + 1
4t − 3t = 1
Funkcja po lewej stronie jest dla t > 0 rosnąca, więc może przeciąć funkcję stałą tylko w
jednym punkcie.
Widać, że t = 1 spełnia równanie.
Dla t < 0 funkcje przyjmuje wartości tylko ujemne, wiec nie może przyjąć wartości 1.
8 mar 12:47
piotr: Pozostaje dowód, że to jedyne rozwiazanie.
8 mar 12:47
Kuba152: Dziękuję
ICSP!
8 mar 12:56