matematykaszkolna.pl
Pytanie o wybór studiów Student_00: Pytanie o wybór studiów Dzień dobry, szukam dobrych rad. Jaki kierunek studiów mogę wybrać, aby połączyć obie moje pasje − matematykę i filozofię? Raczej nie chcę studiować dwóch kierunków, wolę dać z siebie wszystko na jednym. Myślałem, żeby pójść na filozofię i wybrać specjalizację ,,logika matematyczna/' − są jakieś inne możliwości?
8 mar 09:33
Maciess: Na matematyce pojawiają sie czasem wykłady z filozofii matematyki, ale podejrzewam, że interesuje cie ogólniej filozofia. Na tym forum pewnie usłyszysz zeby isc na matme. Wg mnie samodzielna nauka matematyki jest trudniejsza niż nauka filozofii. No i serduszko też podpowiada żeby ci to podrzucić. Nie wiem jak wygląda rynek pracy dla absolwentów filozofii. No ale studia to nie tylko furtka do pracy. Zastanów się co interesuje cie bardziej.
8 mar 09:42
ite: A kognitywistyka? Jest nauką interdyscyplinarną, studia są na pewno bardzo ciekawe, a ilość tematów, jakimi można się w przyszłości zajmować, pracując, bardzo duża.
8 mar 10:02
ite: Jeśli zastanawiasz się nad wyborem studiów, to sprawdź, jakie są programy studiów i plany zajęć na poszczególnych kierunkach. Dowiesz się, jakich zagadnień i w jakim wymiarze będzie się uczyć przez najbliższe lata.
8 mar 10:53
Student_00: @Maciess Oo, o wykładach z filozofii matematyki na matmie nie słyszałem, ale jeżeli są, to fajnie. Nie wiem za to, czy zgodziłbym się co do tego, że łatwiej jest się nauczyć samemu matematyki niż filozofii. Zaręczam, że istnieje wiele dzieł filozoficznych, których nie jest się w stanie zrozumieć bez pomocy profesora. Poza tym traci się chyba to co najważniejsze na studiach filozoficznych − dyskusję. @ite Myślałem o kognitywistyce, ale na tym kierunku wydaje się być wszystko od psychologię, przez logikę aż do fizyki. Myślę, że lepiej jest się wyspecjalizować w wąskiej dziedzinie. Poza tym to nie jest chyba czysto teoretyczny kierunek?
8 mar 10:58
Student_00: A co sądzicie o tej ścieżce kariery, którą zaproponowałem w wątku głównym? Znacie kogoś, kto zajmuje się logiką?
8 mar 11:09
szarik: Maciess jeśli chodzi o rynek pracy to ja słyszałam, że absolwenci filozofii są dość pożądani ze względu na umiejętność logicznego myślenia, co przydaje się w większości zawodów. Myślę że jakby pracodawca miał do wyboru absolwenta filozofii i np nauk społecznych czy innych takich to zdecydowanie wybrałby filozofa emotka
8 mar 11:13
ite: W dużej mierze oparty jest na obserwacji i na badaniach. Ale jest to dziedzina wąska, a w porównaniu z filozofią każda dziedzina jest bardzo wąska : ))) Tak jak Maciess radzi od serca: wybierz matematykę, tak ja bym powiedziała: studiuj filozofię, żadna inna dyscyplina nie poszerza tak horyzontów, refleksyjności i nie uwrażliwia.
8 mar 11:13
Słoniątko: wybieraj matematykę specjalność matematyka finansowa, najpierw pełny żołądek we mnie, a potem niebo gwiaździste nade mną
8 mar 11:46
ite: emotka
8 mar 11:52
Student_00: @Słoniątko Musiałbym być nieźle zdesperowany emotka
8 mar 11:58
Qulka: studiowałam chemię od lat prowadzę wykłady z matematyki .. kolega studiował AWF ..jest administratorem sieci komputerowych inny po historii prowadzi sklep i serwis komputerowy.. koleżanka po geografii prowadzi wydawnictw techniczne inna po geologii pracuje w biurze firmy telefonicznej ... kolejna też po chemii projektuje jachty... itd... studiuj co Ci bliższe sercu żebyś wytrwał i skończył .... a co będziesz robił.. to się i tak do Ciebie uśmiechnie i Cię porwie dopiero za parę lat emotka
8 mar 16:06
Goblin: Albo znajdziesz sobie bogatą żone emotka Wszystkim Paniom wszystkiego najlepszego z okazji ich Świeta
8 mar 16:18
?: W tym, co powiedziała Qulka jest bardzo dużo prawdy. Tak w zasadzie mało kto idąc na studia zostaje w tym samym "temacie". A nawet jeśli, to po latach zdarza się zmiana zawodu i nie ma w tym nic dziwnego. Więc rada jak najbardziej dobra emotka
8 mar 17:35
trust me im engineer: co do filozofii i dyskusji, teraz jest internet 😄 moim zdaniem na uczelniach, szczególnie na kierunkach nietechnicznych (na technicznych dużo rzadziej), większość prowadzących to 'betony', które utknęły umysłowo w poprzednich epokach, ale to taka luźna refleksja tylko 😋 według mnie lepiej rozwijać się w tym kierunku filozofii samemu, bo wchodzisz w to wtedy z dużo bardziej otwartym umysłem i nikt ci nie nakłada ram w jakich masz myśleć. jeśli pójdziesz na uczelnie techiczną z topki [np. PW], to gwarantuje Ci, że tam nauczysz się praktycznego i samodzielnego rozwiązywania problemów bez przesadnego wgłębiania się w jakieś dziwne, teoretyczne logiczne mechanizmy o których ktoś tu wspominał, odnosząc się do filozofii 😂
8 mar 19:22
trust me im engineer: choć byłem raczej na wydziałach mechaniczno/mechatronicznych − nie wiem jak na stricte matematycznych, ale zakładam, że podobnie
8 mar 19:25
Student_00: Dzięki wszystkim za wyrażenie opinii!
8 mar 20:58
ite : − internet jest najlepszym miejscem do dyskusji, − umysł otwarty nie musi być pusty, − a w dziwne logiczne mechanizmy nie należy się wgłębiać ↖ ↑ ↗ trust me im engineer i we wszystkim się zgadzamy 😂
8 mar 21:38
8 mar 22:07
trust me im engineer: zrobcie zeby sie tu gify odtwarzaly bez wchodzenia w linki :<
8 mar 22:09
Filip: XD pokimane
9 mar 09:55
daras: @Qulka idąć tym tropem, to studia sa marnowaniem czasu , nie lepiej od razu budować jachty zamiast siedzieć 5 lat na chemii? emotka
9 mar 11:18
trust me im engineer: @daras bo trochę są, ale w tym wieku zazwyczaj nie wiesz co chcesz w życiu robić, więc warto pójść na takie co cie nauczą szybkiej adaptacji do nowych warunków + poznają cię z fajnymi ludźmi z którymi może potem coś stworzysz. Jeśli tego studia ci nie dadzą to moim zdaniem to czas już całkowicie stracony😋 3/4 wiedzy i tak się zapomni
9 mar 12:45
daras: @trust in...ja to wiem emotka tylko czemu wszystkich kulamy do matury a potem na jakieś bezsensowne studia? to pytanie retoryczne
9 mar 14:06
F&M: Studia, jak to powiedział kiedyś jeden z profesorów, stały się niczym innym jak parkingiem dla bezrobotnych.
9 mar 14:22
ABC: Daras ty chyba pamiętasz PRL , więc wiesz że kulamy wszystkich do matury i na studia aby nie było niepokojów społecznych spowodowanych dużym bezrobociem jak przedmówca już zauważył, bo państwo już nie ma tak sprawnego aparatu przemocy jak za naszej młodości emotka
9 mar 14:37
Qulka: studia mają nauczyć Cię uczyć się samemu i być odpowiedzialnym za podejmowane zadania emotka kulamy wszystkich w nadziei, że w końcu dorosną i przejmą odpowiedzialność za siebie przepychamy pokazując jak najwięcej w nadziei, że ich coś zainspiruje i pociągnie dalej... Ci którzy wiedzą co chcą nie potrzebują szkół .. Ci którzy nie wiedzą co z sobą zrobić ..potrzebują być turlani aż opanują na tyle wysokie minimum by być przydatnymi w społeczeństwie, w którym roboty zastępują ich dotychczasowe miejsca pracy teraz do likwidacji niepokojów społecznych wystarczy chaos informacyjny i ogłupianie strachem a szkoła chyba ma produkować takie bezkrytyczne masy, które dzięki przepychaniu mają poczucie totalnego braku siły przebicia
9 mar 19:49
daras: @ABC owszem pamiętam PRL tak świadomie to od czasów Gierka i..musze ci powiedzieć, ze wtedy na studia szło jakieś cirka about 30% młodzieży i b.trudno było sie dostać zwłąszcza na te dobre uczelnie, bo już wtedy był podział na lepsze i gorsze , a tym co nie zdali/zdawali matury nie robiło sie złużeń, że jak sie pokulają do 24+ roku życia to potem coś w życiu osiągną. Nie było też takiej konkurencji na rynku pracy jak (podejrzewam) jest teraz. Ja znalazłem swoją niszę i jest mi dobrze, wykorzystałem lata transformacji i plan Balcerowicza emotka fakt nie musze co roku latać na Dominikanę i nawet gdybym mógł, to bym nie poleciał emotka
9 mar 21:28
daras: @Qulka odniose sie tylko do 1 zdania: skoro studia mają nauczyć samodzielnego myslenia, to są fikcją mi sie oczy otworzyły na samodzielne myślenie przed maturą podczas strajków SOlidarnościowych, studia nie miały na to żadnego wpływu
9 mar 21:30
ello: A ja bym poleciała emotka
9 mar 21:30
daras: co do reszty to zgadzam się w całej rozciągłości, większość wymaga specjalnej troski czyli turlania a z do inż/mgr zdobywanego różnymi drogami..i co potem? potem sa już w systemie wyrabiają składki
9 mar 21:31
daras: @ello po co
9 mar 21:32
ite : Dominkana = merengue & salsa ello lecimy tam ✈ ?
9 mar 21:40
Qulka: po ostatnich rewolucjach informatycznych..(które pani dziś nazwała przemysłowymi) większość instytucji jest fikcją ... ale po prostu nie każda przemiana jest radykalna...niektóre dzieją się powoli ...
9 mar 21:40
daras: całe życie to fikcja PS. nie tańczę więc argument z merengue odpada, ale popatrzeć mogęemotka na Youtubie
9 mar 21:44
ite : to było pytanie do ello i chodziło o taniec latynoski wśród Latynosów.
9 mar 21:48
daras: skoro ello jest Latynoską , to sorry emotka
9 mar 21:56
ello: emotka emotka
9 mar 21:56