pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego
szarik: Pierwszy wyraz ciągu arytmetycznego jest równy 7, a jego różnica wynosi 2. Suma n początkowych
wyrazów tego ciągu jest dwa razy mniejsza od sumy kolejnych n wyrazów. Oblicz n.
odpowiedź n=6
Obliczyłam an=2n+5
an+1=2n+7
Chciałam to zrobić tak, że 2*suma an = suma a2n−suma an ale wychodzi mi inne rozwiązanie
8 mar 09:00
ICSP: 2S
n = S
2n − S
n // + S
n
3S
n = S
2n
| | a1 + an | | a1 + a2n | |
3 * |
| n = |
| *(2n) |
| | 2 | | 2 | |
| | 7 + 2n + 5 | | 7 + 4n + 5 | |
3 * |
| *n = |
| * (2n) |
| | 2 | | 2 | |
z czego wychodzi n = 0 lub n = 6
8 mar 09:14
szarik: ICSP jak zwykle błędy rachunkowe zawadziły :') Dziękuję i miałabym jeszcze prośbę o drugie
zadanie:
Suma n (n>1) początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa wyrazowi a
n. Stosunek
| | −1 | |
różnicy tego ciągu do pierwszego wyrazu wynosi |
| . Oblicz n oraz piąty wyraz ciągu. |
| | 4 | |
Odp: n=10 a
5=0
Przyrównałam to i poprzekształcałam ale też nic nie wychodzi sensownego
8 mar 10:57
ICSP: | r | | 1 | |
| = − |
| ⇒ r ≠ 0 i a1 ≠ 0 |
| a1 | | 4 | |
a
1 = −4r
a
n = a
1 + (n−1)r = −4r + (n−1)r = r(n − 5) ⇒ a
5 = 0
| | a1 + an | | r(n−9) | |
Sn = |
| *n = |
| *n |
| | 2 | | 2 | |
r = 0 v n = 1 v n = 10
8 mar 11:06
szarik: ICSP dziękuję
8 mar 11:28