Dowód
12345: Udowodnij, że dla każdej liczby rzeczywistej a≠0 zachodzi nierówność:
7 mar 20:36
Saizou : Ale nierówność nie jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej a≠0, bo dla a=1 mamy
P = 3, zatem L < P
7 mar 20:44
12345: Przepraszam, zły zapis
7 mar 20:46
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 4 | |
Z nierówności między średnimi dla liczb |
| a2, |
| a2, |
| mamy |
| | 2 | | 2 | | a4 | |
| | 1 | | 1 | | 4 | |
| ≥ 3√ |
| a2* |
| a2* |
| = 3√1= 1 |
| 3 | | 2 | | 2 | | a4 | |
7 mar 20:53
Filip:
tutaj jakaś informacja że równoważnie przekształcasz tezę czy inne dziwolągi
a
6−3a
4+4≥0
a
2(a
4−4a
2+4)+(a
4−4a
2+4)≥0
(a
4−4a
2+4)(a
2+1)≥0
(a
2−2)
2(a
2+1)≥0
i "koniec" zadania
7 mar 21:06
12345: | | 2 | | 2 | |
Kurde  A próbowałem Am≥Gm dla a 2, |
| i |
| ale na to nie wpadłem  Dziena |
| | a4 | | a4 | |
7 mar 21:13