| n4 | ||
b)∑= | ||
| 3n! |
| nn | ||
c)∑= | ||
| 2n*n! |
| n100*100n | ||
d)∑= | ||
| 99n |
| 1 | n+1 | |||
e)∑= | *( | )don2 | ||
| πn | n |
| n+14 | 3n! | |||||
b) | * | = | czy moge skrócić n4 z (n+1)4 ? | |||
| 3n+3! | n4 | (3n+1)(3n+3) |
| (n+1)n+1 | 2n*n! | (n+1)n*(n+1) | ||||
c) | * | = | =2*(n+1n )n | |||
| 2n+1* (n+1)! | nn | 2nn |
| (n+1)(100)*100(n+1) | 99n | |||||
d) | * | = | co dalej? | |||
| 99(n+1) | (n(100)*100n | 99 |
| (n + 1)4 | (3n)! | |||
limn→∞ | * | |||
| (3n + 3)! | n4 |
| (n + 1)4 | ||
= limn→∞ | = 0 | |
| n4(3n + 1)(3n + 2)(3n + 3) |
| (n + 1)100 * 100n * 100 | 99n | |||
limn→∞ | * | |||
| 99n * 99 | n100 * 100n |
| 100 | n + 1 | 100 | ||||
= limn→∞ | ( | )100 = | ||||
| 99 | n | 99 |