obliczyc sume szeregu
janek: obliczyc sumę szeregu:
7 mar 16:36
kerajs:
a)
| 1 | | 12 | | 1 | | 12 | |
| = |
| − |
| + |
| |
| n(n+1)(n+2) | | n | | n+1 | | n | |
rozpisz kilka wyrazów i zauważ co z czym się skraca
b)
| 2*3n+3*2n | | 3 | | 1 | |
| =2( |
| )n+3( |
| )n |
| 4n | | 4 | | 2 | |
dwa ciągi geometryczne
7 mar 16:52
kerajs: Sorki. Mianownik ostatniego ułamka w a) to oczywiście n+2 zamiast n.
7 mar 16:54
Mila:
| | 1 | |
S=∑(n=1 do ∞) |
| |
| | n*(n+1)*(n+2) | |
Zaburzanie sum:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
∑(n=1 do ∞) |
| = |
| +∑(n=2 do ∞) |
| = |
| | n*(n+1) | | 2 | | n*(n+1) | |
===================
| | 1 | | 1 | | 1 | | n | |
= |
| +∑(n=1 do ∞) |
| = |
| +∑(n=1 do ∞) |
| = |
| | 2 | | (n+1)(n+2) | | 2 | | n(n+1)(n+2) | |
| | 1 | | n+2−2 | |
= |
| +∑(n=1 do ∞) |
| ⇔ |
| | 2 | | n(n+1)(n+2) | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑(n=1 do ∞) |
| = |
| +∑(n=1 do ∞) |
| −2∑(n=1 do ∞) |
| |
| | n*(n+1) | | 2 | | n*(n+1) | | n*(n+1)*(n+2) | |
| | 1 | | 1 | |
0= |
| −2∑(n=1 do ∞) |
| |
| | 2 | | n*(n+1)*(n+2) | |
7 mar 17:56
Mariusz:
W obydwu przykładach sumy częściowe można policzyć funkcją tworzącą
Następnie wystarczy policzyć granicę ciągu sum częściowych
Gdybyś chciał skorzystać z funkcji tworzącej to przykład z podpunktu a)
będzie wymagał trzykrotnego całkowania szeregu geometrycznego
7 mar 19:39