Dla jakich wartości parametry
Ja: Dla jakich wartości parametry M równanie mx2−x+m2−2 ma tylko całkowite pierwsiatki
Wiem, że Δ≥0
I chciałem policzyć z vieta wzoru na iloraz pierwiastków. Bo jeśli iloraz całkowity to
pierwiastki też.
W ten sposób wychodzi mi m∊{1,−1}
Jakieś wskazówki?
7 mar 16:09
ICSP: Jeżeli pierwiastki mają być całkowite to ich suma musi być całkowita:
| | 1 | | 1 | |
x1 + x2 = |
| ⇒ m = |
| gdzie k jest pewną liczba całkowitą różną od 0. |
| | m | | k | |
oraz ich iloczyn musi być całkowity:
x
1*x
2 = m
2 − 2
Zatem:
i zastanów się dla jakich wartości k liczba po prawej stronie będzie całkowita.
7 mar 16:18
Ja:
czyli suma jest całkowita dla {1,−1}
A iloraz
Który również jest całkowity dla {1,−1}
Tak?
7 mar 16:26
ICSP: Tak się kończy jak się nie normuje równania.
| m2 − 2 | | 2 | | 1 | |
| = m − |
| = |
| − 2k |
| m | | m | | k | |
będzie całkowity dla k = ± 1
Należy jeszcze sprawdzić czy odpowiadające im m faktycznie sprawiają, że pierwiastki są
całkowite.
W tym celu najłatwiej będzie rozwiązać dwa równania kwadratowe.
7 mar 16:29
Ja: Okej dziękuję za pomoc. Czyli nie byłem daleko od rozwiązania. Tylko zapomniałem o sumie
i sprawdzeniu
7 mar 16:32
kerajs: Warto też rozważyć sytuację, że nie jest to równanie kwadratowe.
7 mar 16:55
Jerzy:
I trzeba zacząć od tego,że w treści zadania nie ma równania.
7 mar 16:59