Równanie
Szkolniak: Treść: Wyznacz zbiór wszystkich liczb rzeczywistych p, dla których pierwiastki x
1 i x
2
| | px | | p+1 | | 1 | | 1 | |
równania x+1= |
| + |
| spełniają nierówność |
| + |
| ≤2p+1? |
| | p−1 | | x | | x1 | | x2 | |
| | px | | p+1 | |
x+1= |
| + |
| /*(p−1)x |
| | p−1 | | x | |
(x+1)(p−1)x=px
2+p
2−1
(x
2+x)(p−1)=px
2+p
2−1
px
2−x
2+px−x=px
2+p
2−1
−x
2+px−x=p
2−1
x
2−px+x=1−p
2
x
2+(1−p)x+p
2−1=0
Nadaję warunki:
1
o p≠1
∧2
o f(0)≠0, gdzie f(x)=x
2+(1−p)x+p
2−1
∧4
o Δ>0
Byłbym wdzięczny za sprawdzenie tylko czy dobrze wypisane warunki?
Problem jedynie chyba z deltą, bo w treści nie pojawia się słowo 'różne' pierwiastki, więc
jeśli się nie pojawia to czy powinienem osobno rozpatrzeć przypadek, w którym Δ=0?
7 mar 16:04
ICSP: Moim zdaniem jest dobrze.
W treści nie pojawia się co prawda słowo kluczowe różne, ale pojawiają się tam oznaczenia x1 ,
x2 które sugerują, że maja to być dwa różne pierwiastki.
7 mar 16:20
Szkolniak: Super, dziękuje.
7 mar 17:01