Matematyka finansowa
Stud: Hurtownia przyjmuje zapłatę za towary w terminie nie przekraczającym 28 dni od daty zakupu.
Jeśli klient reguluje należność w ciągu 7 dni od daty zakupu, to przysługuje mu 3−procentowy
rabat.
a) Przy jakiej stopie d warto, w celu skorzystania z rabatu, wziąć pożyczkę z odsetkami
płatnymi z góry?
b) Przy jakiej stopie r warto, w celu skorzystania z rabatu, wziąć pożyczkę z odsetkami
płatnymi z dołu?
c) Jaka będzie początkowa i końcowa wartość tej pożyczki, jeśli kupiono towary o wartości 25
tys. zł?
d) W jakim okresie stopy d i r są równoważne?
Czy mógłby mi ktoś pomóc z tym zadaniem? Kompletnie nie wiem jak się za to zabrać
7 mar 14:21
Stud: Udało mi się wyznaczyć wyniki, ale problem w tym że było to bardziej efekt strzelania niż
myślenia

a) 28−7=21
dn<3%
d<51,43%
r=53,02%
r<53,02%
c) F = 25000
| | 21 | |
P=25000(1−0,5143 |
| ) ≈ 24250 |
| | 360 | |
Wyniki się zgadzają, ale tak jak mówię, doszedłem do nich bardziej przypadkowo niż myśląc. Czy
ktoś mógłby zweryfikować te zadania i ewentualnie wytłumaczyć mi to zadanie?
10 mar 00:32