Okrag i rownanie
Goblin:

dany jest okrag x
2+y
2=8 i prosta y=x+8
Dla jakiego β∊R rownanie cos(a−x)=b−β ma rozwiazanie gdzie punkt S=(a,b) jest srodkiem
okregu o najmniejszym promieniu stycznego do danego okregu i danej prostej
Rownanie prostej prostopadlej do y=x+8 i przechodzacej przez punkt (0,0) to y=−x
Punkty przeciecia prostej y=−x i okregu x
2+y
2=8
2x
2=8 x
2=4 x=−2 lub x=2 to y=2 lub y=−2
Biore do obliczen punkt A=(−2,2)
Wspolrzedne punktu P=(−4,4)
Srodek odcinka PA bedzie srodkiem szukanego okregu
x
s=a=−3
y
s=b=3
rownanie ma postac
cos(−3−x)=3−β ma wyjsc β∊<2,4>