wykaż że całka
Marek: | | 4 | | 4 | |
∫ |
| (√x2+1}cosxdx=2∫ |
| (√x2+1}cosxdx (ułamki to granice całkowanie) |
| | −4 | | 0 | |
Wykazać. Jak to zrobić? Wiem tylko, że f. jest parzysta i całka sama w sobie jest trudna do
policzenia.
7 mar 00:11
kerajs:
∫−44 √x2+1cos x dx=∫−40 √x2+1cos x dx+∫04 √x2+1cos x dx=[t=−x]=
=∫40 √(−t)2+1cos (−t) (−dt)+∫04 √x2+1cos x dx=
=−∫04 √t2+1cos t (−dt)+∫04 √x2+1cos x dx=2∫04 √x2+1cos x dx
7 mar 06:18
Mariusz:
Jeżeli jesteś użytkownikiem Windowsa to tutaj masz kod w C#
do liczenia przybliżonej wartości całki oznaczonej metodą trapezów
using System;
namespace NamespaceName
{
public class ClassName
{
public static double f1(double x)
{
return 4.0/(1+x*x);
}
public static double f2(double x)
{
return Math.Sqrt(x*x + 1)*Math.Cos(x);
}
public static double trapezoid(double a,double b,int n,Func<double,double> f)
{
double h = (double)((b−a)/n);
double s = f(b) − f(a);
for(int i = 0; i < n;i++)
s += 2*f(a+i*h);
return 0.5*h*s;
}
public static void Main(string[] args)
{
char esc;
double a,b;
int n;
string str;
Console.Clear();
do
{
Console.WriteLine("Podaj przedzial calkowania");
str = Console.ReadLine();
double.TryParse(str,out a);
str = Console.ReadLine();
double.TryParse(str,out b);
Console.WriteLine("Podaj liczbe podprzedzialow");
str = Console.ReadLine();
int.TryParse(str,out n);
Console.WriteLine("Przyblizona wartosc funkcji na podanym przedziale to: {0}
",trapezoid(a,b,n,f2));
esc = (char)Console.ReadKey().Key;
}
while(esc != (char)ConsoleKey.Escape);
}
}
}
Tutaj można było dać lepszy warunek stopu
7 mar 06:33
Marek: Czy można od tak dodać do siebie całki, kiedy mamy różne zmienne?
8 mar 20:17
Mariusz:
Całka oznaczona to liczba a że funkcję podcałkową masz tę samą
i przedział całkowania ten sam to możesz dodać
9 mar 16:48