Oblicz prędkość
Kajtek: Na dachu jadącego samochodu zamontowano głośnik, który emituje dźwięk
o częstotliwości 680Hz. Do obserwatora stojącego na chodniku w pobliżu
jezdni dociera od tego samochodu dźwięk o częstotliwości 690Hz.
Prędkość dźwięku w powietrzu wynosi 340 m/s.
a) Zapisz, czy samochód zbliża się do obserwatora, czy się od niego oddala.
b) Oblicz prędkość samochodu.
6 mar 19:27
6 mar 20:57
Sebastian: 6+ (−4) + (−10) + 4 =
8 mar 09:36
Goblin: 6+(−4)+(−6)+(−4)+4=−4
8 mar 09:42
daras: otóż po odnalezieniu w karcie wzorów odpowiedniego zapisu pod hasłem:" efekt Dopplera",
co świadczy o minimalnym wkładzie własnym w postęp nad rozwikłaniem tej zagadki
oraz przekształceniu go
i podstawieniu danych
| | 68 | | m | |
vs = 340(1− |
| ) ≈ 4,9 |
| |
| | 69 | | s | |
otrzymujesz wynik
8 mar 10:43