geometria
Kuba152: W kuli o promieniu 10cm znajduje się 8 kul o promieniach długości r, z których każda jest
styczna do dwóch sąsiednich, a wszystkie są styczne do danej kuli w punktach jej pewnego koła
wielkiego (równika).
Oblicz promień kuli stycznej zewnętrznie do tych ośmiu kul i wewnętrznie do danej kuli.
Mógłby ktoś udzielić wskazówek jak to zrobić?
6 mar 14:51
kerajs:
r obliczysz z trójkąta równoramiennego o podstawie 2r, ramionach 10−r i kącie 45o między
ramionami.
Promień R większej kuli wyliczysz z trójkąta prostokątnego o przyprostokątnych 10−r, 10−R i
przeciwprostokątnej R+r
6 mar 16:01
Kuba152: Kurczę, coś mi nie wychodzi
mam ten trójkąt równoramienny ale nic nie potrafię wyznaczyć
6 mar 16:30
Goblin: Czy moge poprosic o rysunek do zadania ?
dziekuje .
6 mar 18:44
Iryt:

1) Promień małych kul.
x+2r=10
x=10−2r
| | 10sin(π/8) | |
r= |
| |
| | 1+sin(pi/8) | |
2)
6 mar 18:54
Goblin: Dziekuje

Ja probowalem rysowac piramidke
6 mar 19:00
Mila:
Do dalszej części potrzebna wyobraźnia

Powodzenia.
6 mar 19:07
Goblin: jak w tej piosence
Bo fantazja ,fantazja jest od tego zeby bawic sie na całego
6 mar 19:19
Kuba152: Dziękuję Wam bardzo!
Trochę było roboty ale w końcu wyszło!
6 mar 19:52
Mila:
Jaki wynik?
6 mar 20:22