równanie
Kuba152: Rozwiąż równanie
√ x2 +√x −√ x2 − √x = √ xx+√x
6 mar 12:20
ICSP: Z lewej strony pod pierwiastkiem są kwadraty?
6 mar 12:29
Kuba152: x2 + √x oraz x2 − √x
6 mar 12:36
ICSP: Wynik będzie paskudny, więc nie wiem czy jest sens się w to bawić.
Pomysł jest taki aby przemnożyć licznik i mianownik lewej strony przez
√x2 + √x + √x2 − √x
Potem podzielić przez √x
Otrzymuje się równanie:
√x2 + √x + √x2 − √x = √x + √x
które podnosząc do kwadratu sprowadza się do równania IV stopnia.
Ponieważ równanie IV nie ma pierwiastków wymiernych to aby wyznaczyć pierwiastki trzeba użyć
albo metod numerycznych albo np metody Ferrariego
6 mar 12:41
Kuba152: Ooo
Dziękuję Ci bardzo!
6 mar 12:46
Adamm:
√x2+√x+√x2−√x=2√x+√x
x2+2√x4−x = 4(x+√x)
u = √x
u4+2√u8−u2 = 4(u2+u)
2√u8−u2 = 4u2+4u−u4
2√u6−1 = 4u+4−u3
4(u6−1) = u6−2u3(4u+4)+16(u2+2u+1)
4u6−4 = u6−8u4−8u3+16u2+32u+16
3u6+8u4+8u3−16u2−32u−20 = 0
6 mar 12:59
6 mar 13:01
Adamm: Dwójka mi umknęła
2x2+2√x4−x = 4(x+√x)
u4+√u8−u2 = 2(u2+u)
√u6−1 = 2u+2−u3
u6−1 = u6−2u3(2u+2)+4u2+8u+4
4u4+4u3−4u2−8u−5 = 0
6 mar 13:07
6 mar 13:09
Kuba152: Dziękuję Ci bardzo Adamm!
6 mar 13:24
Mariusz:
4u
4+4u
3−4u
2−8u−5 = 0
Przenosisz wyrazy z u do potęgi < 3 na drugą stronę równania
4u
4+4u
3=4u
2+8u+5
Dodajesz do obydwu stron równania taki wyraz aby wyrażenie po lewej stronie równania
było kwadratem zupełnym
4u
4+4u
3+u
2=5u
2+8u+5
(2u
2+u)
2=5u
2+8u+5
Zauważasz że wyrażenie po prawej stronie równania jest trójmianem kwadratowym
i będzie kwadratem zupełnym gdy jego wyróżnik będzie równy zero
Gdybyś od razu liczył wyróżnik to nie dostałbyś zera więc musisz ten wyróżnik uzależnić od
jakiegoś parametru
Wprowadzasz parametr tak aby lewa strona nadal była kwadratem zupełnym
| | y | | y2 | |
(2u2+u+ |
| )2=(2y+5)u2+(y+8)u+ |
| +5 |
| | 2 | | 4 | |
Liczysz wyróżnik tego trójmianu kwadratowego
po prawej stronie równania i przyrównujesz go do zera
Δ = 0
| | y2 | |
4( |
| +5)(2y+5)−(y+8)2=0 |
| | 4 | |
(y
2+20)(2y+5)−(y+8)
2=0
2y
3+5y
2+40y+100−(y
2+16y+64)=0
2y
3+4y
2+24y+36=0
y
3+2y
2+12y+18=0
Aby rozwiązać to równanie trzeciego stopnia
najpierw rugujesz wyraz z y
2 np przedstawiając wielomian trzeciego stopnia
| | 2 | |
występujący w tym równaniu w postaci sumy potęg dwumianu y+ |
| |
| | 3 | |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 8 | |
(y+ |
| )3=y3+3 |
| y2+3 |
| y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 9 | | 27 | |
| | 2 | | 4 | | 8 | |
(y+ |
| )3=y3+2y2+ |
| y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 32 | | 2 | | 4 | | 8 | | 32 | | 64 | |
(y+ |
| )3+ |
| (y+ |
| )=(y3+2y2+ |
| y+ |
| )+ |
| y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 3 | | 9 | |
| | 2 | | 32 | | 2 | | 200 | |
(y+ |
| )3+ |
| (y+ |
| )=y3+2y2+12y+ |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
| | 2 | | 32 | | 2 | | 286 | | 200 | | 286 | |
(y+ |
| )3+ |
| (y+ |
| )+ |
| =y3+2y2+12y+ |
| + |
| |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | | 27 | | 27 | |
| | 2 | | 32 | | 2 | | 286 | |
(y+ |
| )3+ |
| (y+ |
| )+ |
| =y3+2y2+12y+18 |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 27 | |
Zakładasz że w = u + v
| | 32 | | 286 | |
(u+v)3+ |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 32 | | 286 | |
u3+3u2v+3uv2+v3+ |
| (u+v)+ |
| =0 |
| | 3 | | 27 | |
| | 286 | | 32 | |
u3 + v3 + |
| + 3(u+v)(uv+ |
| ) = 0 |
| | 27 | | 9 | |
Tutaj iloczyn będzie równy zerem jeśli przynajmniej jeden z czynników będzie zerem
ale przyjęliśmy że w = u+v więc tego czynnika nie przyrównujemy do zera
Ten układ równań przypomina nam wzory Vieta dla pewnego równania kwadratowego
Przekształćmy go aby był wzorami Vieta
dla równania kwadratowego o pierwiastkach u
3 oraz v
3
| | 143 | | 53217 | |
(t+ |
| )2− |
| =0 |
| | 27 | | 729 | |
| | −143−27√73 | | −143+27√73 | |
(t− |
| )(t− |
| ) |
| | 27 | | 27 | |
| | 2 | | 1 | |
y+ |
| = |
| (3√−143−27√73+3√−143+27√73) |
| | 3 | | 3 | |
| | 1 | |
y= |
| (3√−143−27√73+3√−143+27√73−2) |
| | 3 | |
| | y | | y2 | |
(2u2+u+ |
| )2=(2y+5)u2+(y+8)u+ |
| +5 |
| | 2 | | 4 | |
| | y | | y+8 | |
(2u2+u+ |
| )2=(2y+5)(u+ |
| )2 |
| | 2 | | 2(2y+5) | |
| | y | | y+8 | |
(2u2+u+ |
| )2=(√2y+5u+ |
| )2 |
| | 2 | | 2√2y+5 | |
| | y | | y+8 | |
(2u2+u+ |
| )2−(√2y+5u+ |
| )2=0 |
| | 2 | | 2√2y+5 | |
| | 1 | | y+8 | |
(2u2+(1−√2y+5)u+ |
| (y− |
| )) |
| | 2 | | √2y+5 | |
| | 1 | | y+8 | |
(2u2+(1+√2y+5)u+ |
| (y+ |
| ))=0 |
| | 2 | | √2y+5 | |
7 mar 05:28