matematykaszkolna.pl
różnica objętości graniastosłupów gimnazjalny: przygotowuje się do egzaminu 8−klasisty. trafiłem na zadanie z graniastosłupów w arkuszu z egzaminu gimnazjalnego, treść brzmi tak: Maja zrobiła dwa pudełka w kształcie graniastosłupów prawidłowych czworokątnych o różnych objętościach. Powierzchnię boczną każdego z tych graniastosłupów wykonała z takich samych prostokątów o wymiarach 28 cm i 12 cm (patrz rysunek). Oblicz różnicę objętości tych graniastosłupów. Zapisz obliczenia. Nie mam problemu z obliczeniem tego, ale zastanawiam się nad odpowiedzią. Nie ma tu napisane, jaką różnicę obliczyć. Jak się odejmie objętość większego od mniejszego, to różnica będzie ujemna. A jeśli na odwrót to dodatnia. Wynik wyjdzie ten sam, ale z różnym znakiem. Oczywiście ja rozumiem, że gdybym patrzył na dwa takie graniastosłupy, to powiedziałbym że różnią się one pod względem objętości o "tyle" (bez wskazywania na znak), ale co do polecenia "oblicz różnice" − uznałbym że są tu dwie mozliwe odpowiedzi (dodatnia i ujemna), a w zasadach oceniania tego zadania na CKE jest tylko jedna odpowiedź. Czy w moim toku rozumowania jest błąd? Jesli tak to gdzie? Czy są tutaj jacyś nauczyciele−egzaminatorzy? Dziekuje
6 mar 11:30
6 mar 11:31