5 | ||
Dla jakich wartości parametru m>0 równanie x3+mx2− | m2x+m=0 ma trzy różne pierwiastki | |
12 |
5 | ||
x3+mx2− | m2x+m=0 | |
12 |
5 | ||
c=− | m2 | |
12 |
b | ||
Stosujac podstawienie x=y− | doprowadzam to rownanie do postaci | |
3a |
−b2+3ac | ||
p= | ||
3a2 |
2b3−9abc+27a2d | ||
q= | ||
27a3 |
q2 | p3 | |||
Δ= | + | musi byc mniejszy od zera . | ||
4 | 27 |
5 | ||
f(x)=x3+mx2− | m2x+m | |
12 |
5 | ||
f'(x)=3x2+2mx− | m2 | |
12 |
5m | m | |||
f'(x)=3(x+ | )(x− | ) | ||
6 | 6 |
−5m | m | |||
f( | )>0 ∧ f( | )<0 | ||
6 | 6 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |