matematykaszkolna.pl
Siła maszyna wytrzymałościowa Andrzej: Cześć, Mam pytanie nie wynikające z żadnego zadania lecz powstałe z ludzkiej ciekawości (i zapewne niewiedzy). Jeśli jakiś obiekt posiada masę np. 2 kg to na ziemi pod wpływem działania przyciągania ziemskiego będzie miał on ciężar ~20N (ponieważ Newton to masa[kg]*przyspieszenie[m/s2]). Natomiast podczas wykonywania próby zrywania na maszynie wytrzymałościowej, ta rozciąga badaną próbkę z zadaną prędkością [m/s] (a nie przyspieszeniem), a mimo wszystko wynik pokazuje w Newtonach. I tu pojawia się nurtujące mnie pytanie, skoro Newton to [kg * m/s2], to w jaki sposób maszyna wytrzymałościowa może wyznaczyć Newtony na podstawie [kg * m/s]? Pozdrawiam
5 mar 23:00
5 mar 23:24
Andrzej: Witam Qulka. Dziękuje za odpowiedź. Nadal jednak nie potrafię w tym artykule doszukać się odpowiedzi na moje pytanie. Może doprecyzuję, że jako próbę zrywania na maszynie wytrzymałościowej miałem na myśli przykład odrywania jednego materiału od drugiego (konkretnie sprawdzenie siły kleju którym sklejone zostały 2 materiały na długości np. 10 cm). W takim przypadku nie występuje obszar prawa Hooka, a z maszyny otrzymuję wynik siły z jaką odrywany był jeden materiał od drugiego (np. średnio 20 N). I tutaj wracam do pytania − skąd z prędkości wzięły się Newtony? Pozdrawiam
5 mar 23:52
6 mar 00:09