Dowód
Goblin:

W trójkącie ABC łączymy odcinkiem AD wierzchołek A ze środkiem D boku BC i na przedłużeniu
odcinka AD odkłaadamy DE=AD
Dowieść że AC=BE
5 mar 22:31
Mila:
Cechy przystawania Δ:
bkb
5 mar 22:41
Eta:
Przekątne jakiego czworokąta dzielą się na połowy ?
..........
5 mar 22:43
Goblin: Teraz pomyślałem tak
Wykaże ze Δ ADC≡ΔEDB
1) AD=DE
2) DB=CD
3) ∡EDB=∡CDA jako wierzchołkowe
Z cechy bkb Δ sa przystajace i z równosci tych wynika ze AC=BE
5 mar 22:43
Saizou :

ΔADC ≡ Δ EDB (bkb), zatem AC = BE
5 mar 22:45
Goblin: Pomyslałem także o równoległoboku ale zadania jak juz pisalem zadania z klasy 8 i o figurach
będzie pozniej
5 mar 22:47
Goblin: Dziękuje za wszystkie uwagi .
5 mar 22:53