Równania różniczkowe
jfranek: Zbadać, czy równanie x−siny=0 określa jednoznacznie ciągłą funkcję uwikłaną y = y(x) na pewnym
otoczeniu punktów
| | π | | π | |
A =( √22, |
| ) B = (1, |
| ) C = (0,2π) |
| | 4 | | 2 | |
Myślałem nad obliczeniem pochodnej cząstkowej y ale nie wiem czy dobrze myślę
5 mar 13:36
5 mar 13:42
jfranek: Nie rozumiem części oznaczeń na wikipedii, mógłbyś mi bardziej przybliżyć jak rozwiązać to
zadanie?
5 mar 14:19
Adamm:
f(x, y) = x−siny
f jest C
1 bo pochodne cząstkowe istnieją i są ciągłe
| | df | |
sprawdzasz czy f(x0, y0) = 0 i |
| (x0, y0) ≠ 0 |
| | dy | |
5 mar 15:21
jfranek: Dobra dzięki, już rozumiem, czyli mam sprawdzić które punkty spełniają te warunki podane przez
ciebie tak?
5 mar 15:33
Adamm: tak
5 mar 15:39