Goblin: Jerzy ma tak w ksiazce
Szukany warunek otrzymamy zakladajac ze a≠0i rugujac x
1 i x
2 z rownan
1) a(x
1+x
2)=−b
2)Ax
1+Bx
2=C
3) ax
1*x
2=c
Dwa pierwsze zwiazki tworza uklad rownan liniowych z niewiadomymi x
1i x
2
Jesli A≠B to z tego ukladu znajdujemy
Podstawiajac te wartosci do 3 zwiazku otrzymujemy warunek
(aC+bB)(bA+aC)+ac(A−B)
2=0
Nie rozwiazywalem tego ale mysle zrobic tak
z 2 rownania wyznaczyc x
1 i podstawic do rownania pierwszego
Stad wyznaczymy x
1 i x−2
Jesli A=B to pierwsze dwa zwiazki przybiora postac
a(x
1+x
2)=−b
A(x
1+x
2)=C
I znowu z tych rownan wyznaczyc mam x
1 i x
2 i podsatwic do trzeciego zwiazku?
dalej jest tak
| | b | | C | |
Jezeli − |
| ≠ |
| to zwiazki sa sprzeczne .Dlaczego? |
| | a | | A | |
| | b | | C | |
Jezeli − |
| = |
| to drugi zwiazek jest wynikiem pierwszego a wiec nie naklada zadnych |
| | a | | A | |
nowych warunkow na pierwiastki rownania kwadratowego (mozna tez prosic o wytlumaczenie
dlaczego tak?
Potem mam jeszcze jeden problem z tym zwiazany ale na razie to
prosze wytlumacz swoj drugi warunek