Wyrazy ciągu arytmetycznego- ktoś ma ochotę?
Marek: Zad.1 Podaj cztery początkowe wyrazy ciągu (an). Czy jest to ciąg arytmetyczny ?
a) an= (n−3)2
b) an= √2n+1 5
c) an= n 3 −6n 2+11n−6
Zad. 2 Dla jakiej wartości x liczby 4x+1,5x−3,x+3 są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego ?
Zad.3 Wyznacz pierwszy wyraz i iloraz monotonicznego ciągu geometrycznego (an), w którym:
a) a3= 1, a5 = 4
b) a3= −2, a7 = −162
4 mar 17:02
? : Bez pracy nie ma kołaczy. Pokaż, co dotychczas zrobiłeś i Cię nakieruję na rozwiązanie bazując
na tym, co już masz
4 mar 17:03
ite: Jaki elegancki zwrot "ktoś ma ochotę", to ma być prośba o zrobienie hurtem czyjejś pracy
domowej?
4 mar 17:05
Jerzy:
Ja też „mam ochotę” na pomaganie na tym forum,ale jestem przeciwny dawania „gotowców”, bo to
nie jest pomoc.
4 mar 17:09
Goblin: Zadanie nr 1 do poprawy
Zadanie nr 2
a
1=4x+1
a
2= 5x−3
a
3=x+3
| | a1+a3 | |
a2= |
| podstawic i policzyc |
| | 2 | |
lub a
2−a
1= a
3−a
2 to samo
Zadanie nr 3
Moze najpierw . Pomysl jak powstaje kolejny wyraz ciagu geometrycznego
4 mar 17:35