Znalezc idempotenty
anastazja99:
Czy pokazalby ktos mi jak znalezc idempotenty w pierscieniu np. Z120? Prosilabym ze
szczegolbym wytlumaczeniem bo mam z tym problem ; (
4 mar 15:29
Adamm:
szukasz x całkowitych dla których 120|x2
120 = 4*3*5 więc 120|x2 ⇔ 60|x
Zatem x = 0 lub x = 60 (mod 120)
4 mar 15:32
chichi:
To ile tych idempotentów będziemy mieli?
4 mar 15:37
Adamm: liczyć nie umie?
4 mar 15:39
chichi:
120 = 4*3*5 ? Idempotentów powinnobyć 8
4 mar 15:42
anastazja99: chichi albo adamm nie wiem ktory z was ma racje, ale chcialabym poznac rozwiazanie
4 mar 23:12
Adamm:
120 = 8*5*3
120|x2 ⇔ 4*5*3|x ⇔ 60|x
faktoryzację mam złą, ale rozwiązanie poprawne
5 mar 00:06
anastazja99: Adamie czy moglabym cie prosic abys wypisal mi caly zbior tych idempotentow, dokladnych liczb?
Bylabym bardzo wdzieczna tobie
5 mar 10:46
\---':
Idempotenty w pierścieniu Z120
x2=x
=====
02=0
12=1
162=16
252=25
402=40
812=6561=54*120+81≡81
962=9216=76*120+96≡96
1052≡105
=========
5 mar 17:35
Adamm:
boże nie myślę
ja liczyłem elementy x dla których x2 = 0
x2 = x (mod 120) ⇔ (x−1)x = 0 (mod 120)
120|x(x−1)
⇔
1) x = 0 lub x = 1 (mod 3)
2) x = 0 lub x = 1 (mod 5)
3) x = 0 lub x = 1 (mod 8)
z chińskiego twierdzenia o resztach (bo x, x−1 są względnie pierwsze)
dla każdej opcji wyznaczymy element idempotentny, łącznie ich jest 8
np.
x = 1 (mod 3), 0 (mod 5), 1 (mod 8)
stąd x = 5, 10, 15 (mod 15)
więc x = 10 (mod 15)
i dalej x = 10+15k (mod 8*15)
więc biorąc obie strony mod 8
x = 2−k = 1 (mod 8) skąd k = 1
zatem x = 25
5 mar 18:07
Mila:
5 mar 18:25