Obliczyć
GeniuszNieMatematyczny: Wskaż liczbę, która jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = –x3
+ 2x + 1.
A. 1 B. –1 C. 2 D. 0
4 mar 15:10
ite:
To bardzo pracochłonne zadanie. Trzeba wstawiać po kolei liczby z pkt A.−D. i sprawdzać, czy
wielomian się wyzeruje.
4 mar 15:14
GeniuszNieMatematyczny: Widziałeś mój nick? Nic nie rozumiem z tego co Ty napiszesz ..
4 mar 15:18
ite: Dlatego więcej nie piszę.
4 mar 15:20
GeniuszNieMatematyczny: Nie o taka pomoc mi chodziło −.−
4 mar 15:23
Adamm:
Mądry jesteś, wiesz czego chcesz. Ale jest jeden problem. Inni też wiedzą
4 mar 15:29
Jerzy:
Jeśli liczba x jest pierwiastkiem wielomianu W(x) , to oznacza,że W(x) = 0
Podstawiaj kolejno podane liczby i sprawdzaj, dla której W(x) = 0
4 mar 15:29
studenciak: no wstaw w miejsce x odpowniednio kazda liczbe 1 −1 2 i 0 i tam gdzie wyjdzie Ci 0 to twoja
odpowiedz
4 mar 15:31
Goblin: Godz 15 : 14 te same rady dostal .
4 mar 15:33
Mariusz:
D odpada bo wyraz wolny jest różny od zera
A odpada bo suma współczynników jest różna od zera
C odpada bo dwójka nie jest dzielnikiem wyrazu wolnego (który jest jedynką)
Zostaje do sprawdzenia B
−1 0 2 1
−1 −1 1 1 0
−x3+2x+1 = (x+1)(−x2+x+1)
6 mar 13:35