monotoniczność funkcji, pochodna
Natalia2002: Dla jakiej wartości parametru a funkcja f(x)=−x3+x2+mx+10 jest malejąca?
f'(x)=−3x2+2x+m
Żeby funkcja była malejąca na całym przedziale to pochodna musi być ujemna na całym przedziale.
Pochodna to funkcja kwadratowa o wsp. kierunkowym a<0, czyli żeby była ujemna na całym
przedziale
wystarczy obliczyć delta<0.
delta = 4+12m<0, czyli funkcja wyjściowa jest malejąca dla m<−13
Czy tak powinno być wykonane to zadanie?
3 mar 22:15
kerajs: Prawie dobrze. Dlaczego pomijasz przypadek Δ=0 ?
PS
'' funkcja kwadratowa o wsp. kierunkowym ''
Jesteś pewna że ''a'' to współczynnik kierunkowy?
3 mar 23:23