obwody
Filip:
Witam, wiem, że to nie forum fizyczne, ale na forum fizycznym mało osób, a może tutaj ktoś się
zna na obwodach
Dlaczego w obwodzie na rysunku zaznaczone rezystory są połączone szeregowo?
https://imgur.com/a/70O3UZy
3 mar 20:59
Mila:
POczekaj na
Darasa
3 mar 22:30
kerajs:
Połączenie zaznaczone na czerwono jest równoległe, lecz poprawnie obliczone.
Połączenie zielone jest szeregowe i błędnie wyliczone (powinno być 20 Ω)
Rezystancja zastępcza tego układu to 15 Ω.
3 mar 23:11
Filip:
W takim razie to czy mogę to interpretować tak?
Jakby patrzeć na ten układ od lewej, to najbardziej na prawo, gdzie mamy ostatnią pionową
kreskę,
nie ma tam węzłów, więc rezystor ostatni o wartości 20Ω mogę przesunąć i otrzymać coś takiego:
Niech
R
I − rezystor
w − węzeł
Fragment obwodu przed przestawieniem:
w−−R
2−|
| |
R
1 |
| |
w−−−−−
Fragment obwodu po ustawieniu:
w−−−−−−−−|
| |
R
1 R
2
| |
w−−−−−−−−−−−
I skoro to równoległe, to czy dobrze obliczone? Nie powinniśmy wykorzystać wzoru
?
3 mar 23:26
Filip:
Oczywiście, jeśli dobrze zakładam, że w tym miejscu nie ma węzła(znając definicje węzła w
obwodzie)
3 mar 23:27
Filip:
Przepraszam, jest gotowy wzór na obliczenie R, gdy dwa elementy są równoległe:
3 mar 23:34
Filip:
Czyli jakbym chciał obliczyć rezystancję wejściową, to najłatwiejszy sposób będzie idąc od
prawej do lewej licząc kolejno dla:
równoległe −> szeregowe −> równoległe −> szeregowe
?
3 mar 23:41
kerajs: Tak.
PS
Dlaczego ten opór zastępczy nazywasz oporem wejściowym?
3 mar 23:56
Filip:
Mój wykładowca takiej nazwy używa, jako iż jestem kompletnie zielony w temacie, "naśladuje" go
4 mar 00:37
piotr: Te "czerwone" są równoległe, dobrze policzone.
"Zielone" są szedregowo, źle policzone, powinno być 10 + 10 = 20
Dalej będzie równolegle czyli 20*20/(20+20) = 10
I szeregowo: 10 + 5 = 15
Rwej =15 Ohm
4 mar 08:40
Filip:
a przykładowo dla takiego układu
https://imgur.com/a/5lstjM6 dobrze napisałem układ równań?
i
1 + i
3 − i
2 = 0
R
3i
3 − R
1i
1 + e
1 − V
s = 0
−R
2i
2 − e
2 − R
3i
3 + V
s = 0
4 mar 12:31
piotr: dobry układ równań
4 mar 12:57
4 mar 14:13
piotr: dla prądu przemiennego to będzie:
ω = 2πf
Dla stanu ustalonego:
IL = IR + IC
E − jωLIL − 1/(jωC) *IC = 0
1/(jωC) *IC = IRR
(prądy i napiecia przyjmują wartości zespolone, "j" −jednostka urojona)
4 mar 14:45
Filip:
dobra, dzięki
4 mar 18:38
kerajs: Łyżeczka dziegciu:
Moim zdaniem, bez treści zadań (lub informacji o danych i szukanych) nie sposób stwierdzić
poprawności tych układów równań.
Gdybym miał zgadywać, to w układzie z 12:31 brakuje jednego równania, a schemat z 14:13
niekoniecznie dotyczy źródła sinusoidalnego.
4 mar 23:39
Filip:
Polecenie do układu z 12:31 brzmi:
Calculate currents in the circuit using Kirchoff's laws
a do schematu z 14:13
Describe the circuit by set of differential equations using Kirchoff's laws
5 mar 13:17
daras: @
Mila już dostał odpowiedź na drugim forum i teraz sprawdza czy dobrą
5 mar 13:53
daras: PS ten wykładowca to musi być mocarz
5 mar 13:54
kerajs: Ponieważ nie wiem na jakim forum udzielono już odpowiedzi, to dorzucę swoje trzy grosze:
Oba moje przypuszczenia okazały się prawdziwe.
W pierwszym co prawda masz trzy jawne niewiadome (trzy prądy gałęziowe) i trzy liniowo
niezależne równania powinny dać odpowiedź, jednak napięcie na źródle sterowanym też jest
nieznane. Brakuje równania Us=2 Ix , gdzie x jest indeksem którego nie umiem odczytać z
rysunku (1 lub 2)
W drugim, jak pewnie sam zauważyłeś, nie ma wymaganych równań różniczkowych. Ponadto nadal
brakuje informacji o rodzaju wymuszenia, co zapewne wynika z działu z którego pochodzi
zadanie.
PS
Z rezystancją wejściową (i wyjściową) spotkasz się dopiero podczas opisu czwórników. Tu
zdecydowanie lepszym jest używanie pojęcia rezystancji zastępczej.
5 mar 14:46
Mariusz:
Właśnie nie udzielono mu odpowiedzi a zadał je tutaj na fizyka.pisz.pl
6 mar 14:57
Mariusz:
http://fizyka.pisz.pl/forum/6891.html
Gdy popatrzyłem na daty to okazało się że on jednocześnie na dwóch forach
Jeżeli daras miał na myśli ten wątek to sam oceń jaką dostał odpowiedź
6 mar 15:07
kerajs: Nie, nie o ten temat chodzi. Pewnie daras lub sam Filip wrzucą namiary na właściwe forum.
6 mar 16:01
Filip:
Wracam tutaj, odnośnie 4 mar 14:45
piotr jest jakaś różnica (poza graficzną) gdy prąd oznaczymy przez i czy I − czy zależy to
od konwencji jaką przyjmiemy?
kerajs chyba nie mam sprecyzowanego, albo i mam − czy to jest wymuszenie sinusoidalne (to
narazie tylko omawiałem)
Hmm, przykładowo jeśli mamy obwód, gdzie mamy od lewej do prawej kolejno RLC to:
i powiedzmy, że usunę sobie kondensator to wzór ten zmieni się na
U = Ri + jωLi
?
Czy ta kolejność "RLC" ma znaczenie? Jeśli będe mieć LRC to czy ten pierwszy wzór będzie dla
tego też prawdziwy?
10 mar 21:52