Zadanie dla Filipa (Prawdopodobieństwo)
Saizou : Zadanko dla
Filipa
i nie tylko. Dla chętnych.
Tym razem nie geometria
Zadanie 1
Z liczb 1, 2, 3, …, n (n ≥ 3) tworzymy trójwyrazowe ciągi, w których liczby mogą się powtarzać.
Wyznacza prawdopodobieństwo utworzenia ciągu monotonicznego.
3 mar 20:37
Filip:
Ja widzę takie sytuacje:
1) A − ciąg rosnący
2) B − ciąg malejący
3) C − ciąg, w którym dokładnie dwa wyrazy są sobie równe
(x, x, y)
(x, y, x) −> odpada
(y, x, x)
(y, y, x)
(y, x, y) −> odpada
(x, y, y)
4) D − ciąg stały =
n
Tak to bym na razie widział, jeszcze tylko 1) i 2) jakoś rozpatrzeć
3 mar 21:14
Filip:
=
a, no i chyba Ω = n3
3 mar 21:15
Filip:
Tak właściwie czy to nie będzie
3 mar 21:16
Saizou :
No i ładnie
3 mar 21:23
Jerzy: Ciąg stały jest też ciągiem monotonicznym.
3 mar 21:54
8 gru 16:26