Ciąg geometryczny
nf: Trzy liczby a, 6, c, gdzie a i c są liczbami dodatnimi, tworzą ciąg geometryczny. Suma
odwrotności tych liczb wynosi 0,7(2). Znajdź liczby a i c.
3 mar 13:55
Eta:
a,6,c−− tworzą ciąg geom. ⇒ ac=36
Rozwiąż układ:
a=.... v a=...
c=... v c=....
3 mar 14:11
Eta:
| | 7 | | 2 | | 13 | |
0,7(2)= |
| + |
| = .....= |
| |
| | 10 | | 90 | | 18 | |
3 mar 14:15
check-in: 0,7(2) − obliczasz z szeregu geometrycznego
a inne dane robisz układ równań i rozwiązujesz
3 mar 15:45
Filip:
skąd wiadomo, że ac = 36

Może 6a = c
2
3 mar 15:55
chichi:
| 6 | | c | |
| = |
| ⇒ ac=36, a skąd się wzięło twoje równanie?  |
| a | | 6 | |
3 mar 16:11
Goblin: Jednak małe ale do tego .
Trzy liczby tworza ciag geometryczny .
Pytanie . Czy mozemy przyjac na pewniaka ze to sa kolejne 3 liczby ktore tworza ten ciag ?
Czy przyjmujemy ten fakt milczaco ? dziekuje .
3 mar 16:16
chichi:
@
Goblin przyjmujemy tak z doświadczenia na wybrakowane polecenia przepisywane na tym forum
przez pytających, często większą trudnością jest rozszyfrowanie polecenia niż samo rozwiązanie
problemu. Można się z tym kłócić, gdy nie jest napisane, że w podanej kolejności, ale sami
autorzy podręczników skracają polecenia i w domyśle jest, że są to kolejne wyrazy, nie chce mi
się z koniem kopać
3 mar 16:27
Jerzy:
a,6,c − tworzą ciąg w podanej kolejności.Taka jest zasada w zadaniach z ciągów,że wyrazy są
podawane w kolejności.
3 mar 16:30
chichi:
Cześć @
Jerzy dokładnie, tak się już utarło i tak się w domyśle przyjmuje
3 mar 16:32
Goblin: Rozumiem
3 mar 16:35
Jerzy:
Witaj chichi,chociaż nie domyślam się, kto z moich znajomych z forum kryje się pod tym
nickiem.
3 mar 16:43