Zadanie domowe
Mikołaj92: Razem ze swoim kolegą posiadacie pewną liczbę jabłek, możecie podzielić się nimi na pół,
natomiast jeżeli po podzieleniu jabłek na pół kolega odda Ci połowę tego co dostał, to
będziesz posiadał 3 razy więcej niż on.
Ile jabłek posiadali koledzy?
2 mar 23:29
Filip:
przykładowo 4
2 mar 23:50
Eta:
Może być i 100
3 mar 00:27
Goblin: takze 24 sztuki spelnia warunki zadania
24 : 2=12
12: 2=6
12−6=6
12+6=18
3 mar 00:43
Zofija: Zasadniczo takich liczb jest nieskończenie wiele
3 mar 09:27
Saizou :
4x − pewna liczba jabłek
Po podziale każdy otrzyma 2x jabłek.
Gdy kolega odda Ci jabłka, to ty masz 3x jabłek, kolega x. (Masz 3 razy więcej niż kolega).
WNIOSEK:
Każda liczba podzielna przez 4 spełnia warunki zadania
3 mar 10:05