Równanie trygonometryczne
Szkolniak: | | 1 | | √3 | |
Wyznacz wszystkie rozwiązania równania sin2xcos2x= |
| − |
| należące do przedziału |
| | 8 | | 16 | |
[0;π].
Pierwsze co to kojarzy mi się wzór na sinus podwojonego kąta, więc próbuję tak:
I co teraz? Jedyne co kojarzę, że tyle wynosi sin15
o, ale czy tak mogę sobie to zapisać
znikąd?
2 mar 22:42
Goblin: Skoro pamietasz to dlaczego nie ?
2 mar 22:46
Szkolniak: No właśnie nie wiem czy na tym to powinno polegać. A co jeśli bym nie pamiętał?
2 mar 22:48
Goblin: A co zrobisz jesli zapomnisz ile to jest np sin60o?
2 mar 22:59
Goblin: Moze niech sie ktos bardziej doswiadczony wypowie
Ja natomiast uwazam ze ze gdybysmy mieli kazda wartosc( np sin30o) wyprowadzac zeby
sprawdzajacy wiedzial ze wiemy skad to sie bierze to doszlibysmy do absurdu .
2 mar 23:09
Filip:
a moze inaczej?
| | 1 | | √3 | |
sin2xcos2x = |
| − |
| | *8 |
| | 8 | | 2 | |
i "koniec" zadania
3 mar 10:28
chichi:
| | √3 | |
Hej @Filip w 1 wierszu powinnobyć |
| , ale dalej widać, że w domyśle tyle było  |
| | 16 | |
3 mar 11:19
Goblin: Natomiast problem z sin15o nadal pozostal .
3 mar 11:26
Filip:
Jaki problem?
| | √3 | | √2 | | √2 | | 1 | |
= |
| * |
| − |
| * |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
= sin60
ocos45
o − sin45
ocos60
o
= sin(60
o − 45
o)
= sin15
o
więc...
3 mar 11:39
Goblin: Nie czytasz dokladnie o co chodzi
3 mar 11:42
Filip:
czytam, dlatego rozpisałem "od tyłu"
3 mar 11:48
Goblin: Filip
| | √6−√2 | |
problem jest taki czy moze od razu napisac ze |
| to sin15o czy musi to |
| | 4 | |
wyprowadzic jesli nie zastosowal twojego pomyslu na to rownanie
3 mar 11:52
ICSP: Może napisać.
To dość podstawowa wiedza.
3 mar 11:53
Goblin: Jesli nie pamieta to mozna przyjac ze w takich rownaniach beda raczej wartosci kątow 15o
30o 45o 60o 75o i 900
A co jesli sie okaze ze to np 75o (bedzie wyprowadzal dwa razy ?) bo nie trafil , a pamieta ze
to sin15o .
3 mar 11:55
Goblin: No i wyjasnione . Rowniez dziekuje .
3 mar 11:56
Szkolniak: Również dziękuję.
4 mar 14:55